Friday, January 14, 2011

Siapakah kita?? siapa... yaa..??

 Siapakah orang yang sombong?            
    Orang yang sombong adalah orang yang di beri penghidupan tapi tidak mahu sujud pada yang menjadikan kehidupan itu iaitu Allah Rabbul Alaamin, Tuhan sekelian alam. Maka bertasbihlah segala apa  yang ada di bumi dan langit pada TuhanNya kecuali jin dan manusia yang sombong diri.   

Siapakah orang yang telah mati hatinya?            
Orang yang telah mati hatinya  adalah  orang  yang diberi  petunjuk  melalui  ayat-ayat Qur'an,  Hadith dan cerita2 kebaikan namun merasa tidak ada apa2 kesan di dalam jiwa untuk bertaubat. 

Siapakah orang dunggu kepala otaknya?               
Orang yang dunggu kepala otaknya adalah orang yang tidak mahu lakukan ibadat tapi menyangka bahawa Tuhan tidak akan menyiksanya dengan kelalaiannya itu dan sering merasa tenang dengan kemaksiatannya.  

Siapakah orang yang kuat?                
Orang  yang  kuat  adalah  orang  yang  dapat  menahan  kemarahannya  ketika  ia  di  dalam  kemarahan. Siapakah orang yang lemah? Orang yang  lemah adalah   orang  yang  melihat akan kemaksiatan di depan matanya tidak sedikit pun ada kebencian di dalam hatinya akan kemungkaran itu.  

Siapakah orang yang bakhil?                
  Orang  yang  bakhil  lagi  kedekut  adalah  orang  yang  berat  lidahnya  untuk  membaca selawat  keatas junjungan Rasulullah s. a. w. 

Siapakah orang yang buta?               
   Orang yang buta adalah orang yang tidak mahu membaca  dan  meneliti  akan  kebesaran  Al Qur'an dan tidak mahu mengambil pelajaran daripadanya. 

Siapakah orang yang tuli?                   
Orang yang tuli adalah orang yang di beri nasihat dan pengajaran yang baik namun tidak diendahkannya.    

Siapakah orang yang sibuk?          
        Orang  yang  sibuk  adalah  orang  yang  tidak  mengambil  berat  akan  waktu  solatnya  seolah-olah  ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a. s.   

Siapakah orang yang manis senyumanya?              
   Orang  yang  mempunyai  senyuman  yang manis  adalah   orang  yang  di timpa  musibah  lalu  dia  kata  "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata, "Ya Rabbi  Aku  redha  dengan  ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.  

Siapakah orang yang menangis airmata mutiara?            
      Orang yang menangis airmata mutiara adalah orang-orang yang sedang  bersendiri lalu  mengingat  akan kebesaran Tuhan dan menyesal akan dosa-dosanya lalu mengalir airmatanya.  

Siapakah orang yang kaya?          
        Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak loba akan kenikmatan dunia yang sementara ini.  

Siapakah orang yang miskin?             
     Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat  yang  ada  sentiasa menumpuk-numpukkan harta. 

Siapakah orang yang pandai?         
         Orang yang pandai adalah orang yang bersiap siap  untuk  hari  kematiannya  kerana  dunia  ini  berusia pendek sedang akhirat kekal abadi  

Siapakah orang yang bodoh?            
      Orang yang bodoh adalah orang yang beriya-iya berusaha  sekuat  tenaga  untuk  dunianya  sedangkan akhiratnya diabaikan.  

Siapakah orang yang maju dalam hidupnya?       
           Orang yang maju dalam hidupnya adalah orang-orang yang  senantiasa mempertingkat  ilmu  agamanya.  

Siapakah orang-orang yang mundur hidupnya?   
               Orang yang mundur dalam hidupnya adalah orang yang  tidak memperdulikan akan halal dan haramnya akan sesuatu perkara itu.  

Siapakah orang yang gila itu?        
          Orang yang gila itu adalah orang yang tidak sembahyang kerana  hanya dua syarat saja yang memperbolehkan akan seorang itu meninggalkan sembahyang, pertama sekiranya ia haid dan kedua ketika ia tidak siuman akalnya.  

Siapakah orang yang rugi?         
         Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikkan.  

Siapakah orang yang selalu ditipu?             
     Orang yang selalu di tipu adalah orang muda yang menyangka bahawa kematian itu berlaku hanya pada orang tua.  

Siapakah orang yang paling cantik?   
               Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik. 

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?       
           Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa  amal amal  kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.  

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?             
     Orang  yang  mempunyai  rumah  yang  sempit   adalah  orang  yang  mati  tidak  membawa  amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya. 

Siapakah orang yang mempunyai akal?           
       Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...